Specialiteiten

Gerookte en gezouten boerenhesp :

De produktie van onze eigen boerenhesp vergt een lang en delicaat bereidingsproces.

Daags na de slachting worden de hespen opgesneden, kantgesneden en goed ontbloed.  Dan worden ze ingewreven met een zoutmengeling om vervolgens een nacht te rusten in de frigo op een rek.  Dan gaan ze voor een 4-tal weken in een pekelbad  met een zoutoplossing van kruiden, suiker en rode wijn.  Daarna worden de hespen ontwaterd en afgewassen.  Dan worden ze voor een 4-tal weken in de koelkamer gehangen voor verder zouting.  Dan begint het uiteindelijke droogproces en worden ze opgehangen in de droogkamer waar vochtigheid, ventilatie en temperatuur nauwlettend in het oog worden gehouden voor het droogproces voor een 4-tal maanden zodanig dat de aroma’s van de hesp zich goed kunnen ontwikkelen.  Het zout, dat gedurende de eerste weken enkel de buitenste lagen heeft bereikt, dringt nu langzaam door in de boerenhesp.  Op die manier krijgt de hesp een evenwichtige doorzouting.  De helft van onze boerenhespen worden na de rijpingsperiode zacht gerookt in onze rookkast, dit om een nog verfijnd en specifiek aroma te verkrijgen.

Bloedworst :

Van 1 september tot eind mei wordt er op maandag ten huize Desanghere steeds verse bloedworst klaargemaakt.  Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken, maar er bestaat ook runderbloedworst), keelspek, uien, appels en kruiden. Het is een bijproduct van de slacht en wordt traditioneel in de herfst gemaakt.

In België heeft de bloedworst de grootte van een banaan. De worst wordt soms in zijn geheel gebakken, soms in stukjes van 2 cm dik gesneden. Bij de bloedworst worden meestal gebakken appels met bruine suiker of appelmoes gegeten. In Vlaanderen wordt de bloedworst ook ongebakken gegeten.

Omdat de bloedworst bijna overal gegeten wordt in België, kent men er vele namen voor. In de Kempen spreekt men vooral van beulingen, in het Hagelanden Klein-Brabant van zwarte pensen, terwijl men in Zuidoost-Vlaanderen vaak zwarte triepen zegt. In West-Vlaanderen spreekt men eerder van bloelink. De Brusselse variant heet bloempanch.

Paté :

Alle soorten paté die verkocht worden in de slagerij worden in huis bereid.  Aan paté kan fruit of groenten worden toegevoegd tijdens de bereiding. We maken appeltjespaté, frambozenpaté, witloofpaté, veenbessenpaté. Eveneens wildpaté wordt gemaakt, zoals fazantpaté, everzwijnpaté, hazepaté, reebokpaté.  De soort paté die verkocht wordt is seizoensgebonden.

Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse 'pastei'; oorspronkelijk stond het voor een bereiding met deeg. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. De klassieke methode behelst het malen van lever en het vermengen met andere ingrediënten, waaronder in elk geval vet of spek, waarna het bij een lage temperatuur au bain-marie in een oven gebakken wordt. Het vrijkomende vet ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté.

Paté is een mengsel, zodat het eenvoudig te smeren is (op bijv. de boterham). Een warme of koude plak paté wordt ook wel als voorgerecht geserveerd.

Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje, en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur.

Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of mengsel daar weer van) kan worden gemaakt.

Hoofdvlees :

Elke dinsdag en vrijdag wordt bij ons hoofdvlees bereid volgenseeuwenoude familietraditie.

Ons hoofdvlees is dan ook stevige kost zonder franjes. Van zware varkens worden de koppen eerst gepekeld en nadien gekookt. Het ontbeende vlees en de zwoerd worden grof gemalen, gemengd met de eigen gelei en licht gekruid met peper en muskaatnoot. Een eenvoudige slachtbereiding dat men liefst lust met een lokale mosterd .

De gepubliceerde prijzen zijn informatief en niet bindend indien fout vermeld!

 

Slagerij - Traiteur - Catering Desanghere | Veldegemsestraat 98, 8210 Veldegem  (West-Vlaanderen) | T. 050 27 72 53 | BE 0761.202.451 | info@slagerijdesanghere.be